Maydanozlu Patates Püresi Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Maydanozlu Patates Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Patates, doyurucu özelliği sayesinde yemeklerde sıklıkla tercih edilen bir besindir. Patates, birbirinden farklı şekillerde hazırlanarak tüketilebilir. İster parça etli ya da kıymalı şekilde ana yemek olarak, ister kızartma ya da püre şeklinde garnitür olarak tüm yemeklerle uyum sağlar. Hafif ve lezzetli bir yemek olması nedeniyle sıkça hazırlanır. Hazmı kolaydır ve mideyi yormadan sindirimi sağlanır. Patates, garnitür şeklinde daha çok püre olarak tercih edilir. Püre, çok geniş bir yelpazede içerisine farklı malzemeler konularak hazırlanabilir. Örneğin, yumuşatma özelliği sayesinde içerisine mutlaka süt konulmalıdır. Ayrıca kaşar peyniri de eklenerek farklı tatlar yakalanabilir.

Maydanozlu Patates Püresi İçin Gerekli Malzemeler

  • 6-7 adet patates
  • 1 litre su
  • 2 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Üzeri İçin

  • 1 demet maydanoz

Maydanozlu Patates Püresi Nasıl Yapılır?

Maydanozlu patates püresi tarifinde patates tercihe göre ister kabuklu ister kabuksuz olarak haşlanabilir. Fakat patatesin vitamin kaybını önlemek için kabuklu olarak haşlanması tavsiye edilir. O nedenle tarife başlamadan önce patatesler mutlaka bol suda iyice yıkanmalıdır. Derin bir tencereye patatesler, biraz tuz ve yaklaşık 1 litre su koyularak tencere ocağa alınır. Patatesler yaklaşık 15-20 dakika haşlanmalıdır. Haşlanırken bir kürdan yardımıyla pişip pişmediği mutlaka kontrol edilmelidir.

Patatesler haşlandıktan sonra süzülerek soğuması için soğuk sudan geçirilir. Soğuduktan sonra kabukları soyulur ve temiz bir tencereye alınır. Çatalın tersi ile ya da bir ezici kullanılarak patatesler iyice ezilir. Patatesler sıcakken içine tereyağı, tuz ve karabiber ilave edilerek tereyağı eriyene kadar iyice karıştırılır. Tencere ocağa alınıp üzerine yavaş yavaş süt ilavesi yapılır. Kısık ateşte tel çırpıcı ile karıştırılarak pişirilmeye başlanır. Pürüzsüz ve yumuşak bir kıvam elde edene kadar karıştırma işlemine devam edilir. Patates püresi macun kıvamını aldığında ocaktan alınır. İçerisine kaşar peyniri konularak patatesin sıcaklığında peynirin erimesi sağlanır.

Ayrı bir yerde maydanozlar saplarından ayıklanarak iyice temizlenir. Daha sonra kesme tahtasında ince ince kıyılır ve geniş bir tabağa alınır. Tencerenin içerisinden bir yemek kaşığı ile patates püresi alınarak top şekline getirilir ve tabaktaki maydanoza bulanır. Tenceredeki püre bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. Servis tabağına alınan maydanozlu patates püresi ılık olarak servis yapılır.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Patates Püresi Kalori Değeri

Patates Püresi Kalori Değeri

Haber Bülteni