Fırında Patatesli Köfte Tarifi
Malzemeler:
- 500 gram kıyma (karışık veya dana)
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 yumurta
- 2 dilim bayat ekmek içi (ıslatılmış ve sıkılmış)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
- Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
Patates İçin:
- 4-5 adet orta boy patates
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
- 1 çay kaşığı kekik
Sos İçin:
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı sıcak su
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı:
- Fırını 180 dereceye ısıtmaya başlayın.
- Patatesleri soyup kalın dilimler halinde doğrayın. Bir kasede zeytinyağı, tuz, karabiber, kırmızı biber ve kekikle iyice karıştırın.
- Köfte harcını hazırlamak için; kıyma, rendelenmiş soğan, sarımsak, yumurta, ıslatılmış ekmek, baharatlar ve maydanozu derince bir kapta yoğurun. Homojen bir kıvam alana kadar elinizle iyice karıştırın.
- Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alarak elinizle yuvarlak köfteler şekillendirin.
- Yağlanmış fırın kabına önce patates dilimlerini dizin, üzerine köfteleri yerleştirin.
- Domates salçasını, sıcak su ve zeytinyağı ile çırparak sosu hazırlayın ve köftelerin üzerine gezdirin.
- Fırında 35-40 dakika pişirin, ara ara kontrol ederek patateslerin ve köftelerin piştiğinden emin olun.
- Sıcak olarak servis yapın, yanında yoğurt veya salata ile sunabilirsiniz.
Not: Köfteleri daha lezzetli yapmak için içine 1 çay kaşığı nar ekşisi ekleyebilirsiniz. Patatesleri ince dilimlerseniz daha çabuk pişer. |