Patatesler için en lezzetli sos nasıl hazırlanır?

Patatesin doğal lezzetini öne çıkaran, hazırlaması pratik ve birbirinden lezzetli sos önerileri... Sarımsaklı yoğurtun ferahlığından kremalı mantarın zenginliğine, her damak zevkine hitap eden bu tariflerle patates yemeklerinizi unutulmaz bir deneyime dönüştürebilirsiniz. İşte en sevilen patates sosları ve onları mükemmel yapmanın incelikleri:

20 Kasım 2025

Patatesler İçin Lezzetli Soslar: Enfes Tarifler ve Püf Noktaları


Patatesler, neredeyse her türlü sosla harika uyum sağlayan çok yönlü bir malzemedir. İster fırınlanmış, ister haşlanmış, ister kızartılmış olsun, doğru sosla patateslerin lezzeti katlanır. İşte denenmiş, beğenilmiş ve kolayca hazırlanabilen en lezzetli patates sosları:

1. Sarımsaklı Yoğurt Sos


  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 2 diş rendelenmiş veya ezilmiş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı taze sıkılmış limon suyu
  • Tuz ve taze çekilmiş karabiber
  • İsteğe bağlı: 1 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu veya nane

Hazırlanışı: Tüm malzemeleri bir kasede karıştırın. Yoğurdun kıvamını ayarlamak için birkaç yemek kaşığı su ekleyebilirsiniz. En az 30 dakika buzdolabında dinlendirip servis yapın.

2. Baharatlı Hardallı Bal Sos


  • 3 yemek kaşığı bal
  • 2 yemek kaşığı Dijon hardalı
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1/2 çay kaşığı kimyon
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı: Tüm malzemeleri çırpma teliyle veya küçük bir çırpıcıyla pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. Özellikle fırınlanmış patateslerle mükemmel uyum sağlar.

3. Kremalı Mantar Sosu

  • 250 gr dilimlenmiş mantar
  • 1 küçük soğan (ince doğranmış)
  • 2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
  • 200 ml krema
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz, karabiber ve rendelenmiş muskat

Hazırlanışı: Tereyağını tavada eritin. Soğanı pembeleşene kadar soteleyin, sarımsak ve mantarları ekleyip mantarlar suyunu salıp çekene kadar pişirin. Kremayı ekleyip kaynamaya bırakın, baharatları ilave edip 2-3 dakika daha pişirin.

4. İtalyan Usulü Domates ve Fesleğen Sos

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak (ince dilimlenmiş)
  • 400 gr doğranmış domates (konserve veya taze)
  • 1/4 su bardağı taze fesleğen yaprakları
  • Tuz ve karabiber

Hazırlanışı: Zeytinyağında sarımsakları kokusu çıkana kadar soteleyin. Domatesleri ekleyip kaynayıncaya kadar pişirin. Kısık ateşte 10-15 dakika pişirdikten sonra tuz, karabiber ve fesleğen ekleyin.

5. Avokadolu Limon Sos

  • 1 olgun avokado
  • 1/4 su bardağı yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz ve karabiber

Hazırlanışı: Tüm malzemeleri blenderdan geçirip pürüzsüz bir kremaya dönüştürün. Kıvamını ayarlamak için gerekirse biraz su ekleyin.

Püf Noktaları:

  • Soslarınızı en az 30 dakika önceden hazırlayıp buzdolabında dinlendirin, böylece aromalar birbirine daha iyi geçer
  • Taze baharat kullanmak her zaman daha iyi sonuç verir
  • Sosun kıvamını patatesinizin türüne göre ayarlayın (örneğin, haşlanmış patatesler için daha akışkan soslar tercih edilebilir)
  • Zeytinyağı ve taze limon suyu neredeyse tüm soslara lezzet katar

Bu sos tariflerini deneyerek patateslerinizi sıradan bir yemekten olağanüstü bir lezzet şölenine dönüştürebilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
;