Patatesli çerkez mantısı nasıl yapılır, tarif nedir?

Geleneksel Çerkez mutfağının enfes bir yorumu olan patatesli mantı, hem doyurucu hem de pratik bir lezzet sunuyor. Hamurun incecik açılışı ve patatesli kıymalı harçla hazırlanan bu nefis yemek, üzerindeki sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı sosla tam bir şölene dönüşüyor.

20 Kasım 2025

Patatesli Çerkez Mantısı Tarifi


Malzemeler (4-6 kişilik):


  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 4-5 orta boy patates
  • 2 soğan
  • 200 gr kıyma
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Karabiber, pul biber, tuz
  • 1 kase yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • Tereyağı ve nane (üzeri için)

Hazırlık Aşaması:


  • Unu yoğurma kabına alın, ortasını havuz şeklinde açın
  • Ilık su ve tuzu ekleyerek kulak memesi kıvamında hamur elde edin
  • Hamuru streç filmle sararak 30 dakika dinlendirin

İç Harcı Hazırlama:

  • Patatesleri haşlayıp püre haline getirin
  • Soğanları ince ince doğrayıp kıyma ile birlikte kavurun
  • Kavrulan kıymayı patates püresine ekleyin
  • Baharatları ilave edip iyice karıştırın

Şekil Verme:

  • Dinlenen hamuru merdane ile açın
  • Kareler halinde kesin (3x3 cm)
  • Her karenin ortasına iç harçtan koyun
  • Karşılıklı köşelerini birleştirerek üçgen şekli verin

Pişirme:

  • Büyük bir tencerede su kaynatın
  • Tuz eklediğiniz kaynar suya mantıları atın
  • Mantılar su yüzeyine çıkınca 2-3 dakika daha pişirin
  • Süzgeçle alarak servis tabağına aktarın

Sos ve Servis:

  • Yoğurdu ezilmiş sarımsakla çırpın
  • Mantıların üzerine yoğurt sosunu dökün
  • Tereyağını kızdırıp naneyi ekleyin
  • Kızgın yağı mantıların üzerine gezdirin

Püf Noktaları:

  • Hamurun çok sert olmamasına dikkat edin
  • İç harcı çok sulu yapmamaya özen gösterin
  • Mantıları birbirine yapışmaması için aralıklı yerleştirin
  • Pişirme suyuna 1 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyebilirsiniz

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
;