Pırasalı Patatesli Börek Tarifi
Malzemeler:
- 4 adet yufka
- 2 orta boy pırasa
- 3 orta boy patates
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ (üzeri için)
- 1 su bardağı süt (yumuşaklık için)
- Tuz, karabiber, pul biber (isteğe bağlı)
- İsteğe bağlı olarak rendelenmiş kaşar peyniri veya beyaz peynir
Yapılışı:
- Patatesleri haşlayıp, kabuklarını soyun ve bir kasede ezin.
- Pırasaları ince ince doğrayıp, yarım su bardağı su ile yumuşayana kadar pişirin.
- Soğanı küp küp doğrayıp zeytinyağında hafifçe kavurun.
- Haşlanmış patates, pişmiş pırasa ve kavrulmuş soğanı bir kasede karıştırın.
- Tuz, karabiber ve pul biber ekleyip iç harcı hazır hale getirin.
- Yufkaları tezgaha serip, her birinin üzerine süt ve sıvı yağ karışımından sürün.
- Hazırladığınız iç harci yufkaların üzerine yayın ve rulo şeklinde sarın.
- Yağlanmış fırın tepsisine börekleri yerleştirip, üzerlerine yumurta sarısı veya sıvı yağ sürün.
- Önceden ısıtılmış 180°C fırında altın rengi alana kadar pişirin.
Püf Noktaları:
- Pırasayı iyice yumuşatın, aksi halde böreğin içi çiğ kalabilir.
- Yufkaları çok ince açarsanız daha gevrek bir börek elde edersiniz.
- İç harcı soğuduktan sonra yufkaya koyun, sıcakken yufkayı yumuşatabilir.
Servis Önerisi:
- Sıcak veya ılık olarak yoğurt veya ayran eşliğinde servis yapabilirsiniz.
|