Patates ve havuç ile yapılan köfte tarifi nasıl?
Sebzelerin lezzetini birleştiren nefis bir köfte alternatifiyle tanışmaya hazır mısınız? Patatesin yumuşak dokusuyla havucun tatlılığının buluştuğu, baharatlarla zenginleşen bu pratik tarif, hem besleyici hem de doyurucu bir seçenek sunuyor. Kızartma veya fırın seçenekleriyle hazırlanabilen köfteler, ana öğünlerde veya atıştırmalık olarak sofralarınızı renklendirecek.
Patates ve Havuç Köftesi Tarifi
Malzemeler:
- 3 orta boy patates
- 2 orta boy havuç
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı galeta unu veya ekmek içi
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
- Kızartmak için sıvı yağ
Hazırlanışı:
- Patates ve havuçları iyice yıkayın, kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın
- Bir tencereye alarak üzerini geçecek kadar su ekleyin ve yumuşayana kadar haşlayın
- Haşlanan sebzeleri süzün ve bir kasede püre haline getirin
- Soğanı rendeleyip suyunu sıkın ve püreye ekleyin
- Sarımsak, yumurta, maydanoz ve baharatları ilave edip karıştırın
- Galeta ununu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayan bir köfte hamuru elde edin
- Hamuru 15-20 dakika buzdolabında dinlendirin
- Dinlenmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak köfte şekli verin
- Kızgın yağda her iki tarafını altın sarısı rengi alana kadar kızartın
- Kağıt havlu serilmiş bir tabağa alarak fazla yağını süzdürün
Servis Önerisi:
- Sıcak olarak yoğurt ve mevsim salata eşliğinde servis yapabilirsiniz
- Üzerine nane veya pul biber serperek sunabilirsiniz
Püf Noktaları:
- Sebzeleri fazla haşlamamaya dikkat edin, aksi halde köfteler dağılabilir
- Hamurun kıvamı çok yumuşak olursa biraz daha galeta unu ekleyebilirsiniz
- Köfteleri fırında pişirmek isterseniz 180°C'de 20-25 dakika pişirebilirsiniz
- Soğanın suyunu iyice sıkmazsanız köfteler dağılabilir
|