Patatesli kıymalı pide nasıl yapılır? tarifi nedir?

Ev yapımı patatesli kıymalı pide, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Mis kokulu hamuru ve bol iç malzemesiyle hem göz doyuran hem de damak zevkine hitap eden bu tarif, özel günlerin vazgeçilmezi olmaya aday.

20 Kasım 2025

Patatesli Kıymalı Pide Tarifi


Patatesli kıymalı pide, hem doyurucu hem de lezzetli bir Türk mutfağı klasiğidir. İster ana yemek, ister atıştırmalık olarak tüketebileceğiniz bu nefis pideleri evde yapmak sandığınızdan daha kolay. İşte adım adım patatesli kıymalı pide tarifi:

Malzemeler:


Hamuru İçin:


  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 paket instant maya (veya 20 gr yaş maya)
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

İç Harcı İçin:

  • 300 gr kıyma (kuzu veya dana karışık)
  • 2 orta boy patates
  • 1 büyük soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
  • Yarım demet maydanoz

Üzeri İçin:

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı süt veya yoğurt
  • Çörek otu ve susam

Yapılışı:

1. Hamurun Hazırlanması:

  • Ilık su ve sütü bir kaba alın. İçine maya ve şekeri ekleyip karıştırın ve 5-10 dakika mayanın aktifleşmesini bekleyin.
  • Unu geniş bir kaba eleyin. Ortasını havuz şeklinde açın.
  • Maya karışımını, tuz ve sıvı yağı unun ortasına ekleyin.
  • Eliyle veya tahta kaşıkla tüm malzemeleri birleştirerek yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edin.
  • Hamuru 15-20 dakika yoğurun, üzerini kapatarak ılık bir yerde 1-1,5 saat kadar mayalanmaya bırakın.

2. İç Harcın Hazırlanması:

  • Patatesleri küp küp doğrayıp haşlayın veya az yağda tavada yumuşayana kadar pişirin.
  • Soğanı yemeklik doğrayın. Sıvı yağı tavada kızdırın, soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Kıymayı ekleyip suyunu çekene ve rengi dönene kadar kavurmaya devam edin.
  • Salçaları ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
  • Haşlanmış patatesleri, tuz ve baharatları ekleyip karıştırın.
  • Ocağın altını kapatın, ince kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın.

3. Pidelerin Şekillendirilmesi:

  • Mayalanmış hamuru tezgaha alıp hafifçe un serperek 8 eşit parçaya bölün.
  • Her parçayı merdane ile oval veya uzun şekilde açın.
  • Açılan hamurların ortasına soğuyan iç harçtan eşit miktarda paylaştırın.
  • Hamurun kenarlarını iç harcın üzerine katlayarak pide şeklini verin.

4. Pişirme:

  • Fırını 200°C'de ısıtmaya başlayın.
  • Yumurta sarısı ve sütü çırparak üzeri için sosu hazırlayın.
  • Şekillendirdiğiniz pidelerin üzerine fırça ile sosu sürün.
  • Üzerlerine çörek otu ve susam serpin.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
  • Önceden ısıtılmış 200°C fırında 15-20 dakika veya üzeri kızarana kadar pişirin.

5. Servis:

  • Fırından çıkan pideleri bir süre dinlendirdikten sonra sıcak olarak servis yapın.

Püf Noktaları:

  • Hamurun iyi mayalanması için ılık ortam sağlayın.
  • İç harcın soğuk olması pidelerin daha kolay şekillenmesini sağlar.
  • Pideleri ince açarsanız daha çıtır olur.
  • Fırınınızın ayarını iyi bilmiyorsanız pişme süresini kontrol ederek ayarlayın.

Not: Bu tarif yaklaşık 8 adet orta boy pide yapımı için uygundur. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
;