Mayalı patatesli gözleme nasıl yapılır, tarifini paylaşır mısın?

Kabaran mayalı hamuru ve lezzetli patates içiyle tam bir Anadolu klasiği olan bu gözleme, hem pratik hem de doyurucu bir tarif sunuyor. Mis gibi kokan, tereyağlı dokusuyla sofralarınızı şenlendirecek bu nefis atıştırmalık, özel günlerde de rahatlıkla hazırlanabilecek bir lezzet harikası.

20 Kasım 2025

Mayalı Patatesli Gözleme Tarifi


Malzemeler (4-6 kişilik):


  • Hamuru için
  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • İç harcı için
  • 4 orta boy patates
  • 1 büyük soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz, karabiber, kırmızı biber
  • İsteğe bağlı: maydanoz, dereotu

Yapılışı:


  • Hamur için ılık su ve süte maya ile şekeri ekleyip 10 dakika bekletin
  • Unu derin bir kaba alıp ortasını havuz şeklinde açın
  • Maya karışımını, tuzu ve sıvı yağı ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun
  • Hamurun üzerini kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakın
  • İç harcı için patatesleri haşlayıp ezin
  • Soğanı ince ince doğrayıp sıvı yağda kavurun
  • Patates püresine kavrulmuş soğanı ve baharatları ekleyip karıştırın
  • İnce kıyılmış maydanoz veya dereotu ekleyebilirsiniz
  • Mayalanan hamuru bezelere ayırın
  • Her bezeyi merdane ile incecik açın
  • Yarısına patatesli harçtan yayıp diğer yarısını üzerine kapatın
  • Kenarlarını bastırarak kapatın
  • Izgara veya tavada her iki tarafını altın rengi olana kadar pişirin
  • Üzerine tereyağı sürerek servis yapın

Püf Noktaları:

  • Hamurun iyi mayalanması için sıcak bir ortamda bekletin
  • Gözlemeleri çok yüksek ateşte pişirmeyin
  • İç harcı çok sulu olmamalı
  • Pişen gözlemeleri temiz bir bez altında bekletmek yumuşak kalmasını sağlar

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
;